Matter en Thread, begrijp jij het ook niet meer? Wij gaan het proberen om simpel uit te leggen.
Wat is Matter & Thread
Artikel update 31-5-2024
Matter moet volgens o.a. Apple, Samsung, Amazon (Alexa) en Google de nieuwste standaard worden op het gebied van Smart Home en moet ervoor zorgen dat al jouw apparaten naadloos met elkaar kunnen communiceren. Deze communicatie kan verlopen via verschillende protocollen, waaronder het nieuwe protocol Thread.
We kennen vast al wel de protocollen WiFi, Bluetooth, ZigBee en Z-wave, en heb je ervaring met smart home systemen dan weet je ook dat bijv. niet elk ZigBee apparaat met elke ZigBee hub/gateway werkt. Idem voor de andere protocollen. En dat maakt de keuze voor een hub/gateway en/of het slimme apparaat erg lastig, en de reden waarom wij zoveel mogelijk vermelden of het apparaat compatible is met de hub/gateway die jij in huis hebt of wil gaan aanschaffen.
Ideaal dus als we alleen nog naar het Matter logo hoeven te kijken, en dan zeker weten dat het werkt met elkaar. Maar helaas, zover is het nog niet, en er is vaak veel meer voor nodig als dat de meeste fabrikanten en retailers vermelden of doen geloven. Alleen als het apparaat Matter ondersteunt en via het Thread protocol communiceert, en je een Thread Border Router in huis hebt van het platform wat jij wil gebruiken, zoals bijv. Apple HomeKit Woning App met een Apple TV als border router, dan weet je zeker dat het met elkaar werkt, onafhankelijk van het merk. Of als het slimme apparaat via WiFi werkt en Matter geschikt is, heb je altijd de keus deze te gebruiken met Apple HomeKit Woning App, Amazon Alexa, Google Home, SmartThings, Tuya en Home assistant. Althans, dat is wat men beweert, maar of dat ook daadwerkelijk zo is moet zich nog gaan uitwijzen, want wij zien nu al wat verschillen per platform, waarbij bijv. een Matter-Thread bewegingssensor met lux (lichtsensor), de lux sensor wel in Apple HomeKit werkt, maar (nog) niet in Amazon Alexa.
Is het slimme apparaat en je Hub alleen Matter compatible, en communiceert dus niet via Thread of WiFi, dan is nog steeds de vraag of het Bluetooth, ZigBee en Z-wave protocol compatible is met je Hub, en welke functionaliteiten worden doorgegeven. Thread is gebaseerd op IPv6, wat betekent dat Thread-apparaten via een Thread Border router rechtstreeks met elkaar kunnen praten, net als WiFi, terwijl Zigbee en Z-wave apparaten altijd een hub nodig hebben, en vaak de eigen hub van de fabrikant van de sensor of actor.
Dit gaat dus nog wel even duren voordat alles via Matter over thread of wiFi communiceert. En, los van het feit dat er begin 2023 nog maar heel weinig apparaten op de markt zijn die en Matter en Thread ondersteunen, ga je niet ineens al je Smart Home producten de deur uit doen. Je nieuwe Matter Hub, die dus tevens als Thread Border Router moet functioneren, moet dus backwards compatible zijn, waarmee je oude apparaten verbonden kunnen worden. Of je zet er een Thread Border Router naast, zoals bijv. een Apple TV (vanaf 2e generatie) of een Amazon Alexa Echo Dot 4e generatie. je nieuwe investeringen zijn dan in iedergeval alvast op de toekomst voorbereid. Iets lager in dit artikel vind je de Thread Border Routers van dit moment.
Een aantal fabrikanten gaan hun Hub OTA (Over The Air) updaten voor Matter, bijv. Aqara M2 hub die met ZigBee werkt, dus denk jij misschien dat daarna elk Matter ZigBee apparaat daarmee verbonden kan worden. Helaas niet dus, want het protocol is geen Thread, en moet dus het ZigBee protocol nog steeds compatible zijn met de Hub en kun je bijv. geen Philips Hue Matter ZigBee lamp aan een Aqara ZigBee matter Hub M2 koppelen of andersom. Wel is er nu ook een Aqara Hub M3 met Thread ondersteuning, maar kun je kun je nog niet een ander merk Thread apparaat mee verbinden. Hoewel aqara wel aangeeft dit in de toekomst te gaan implementeren via OTA updates. heb je dus veel aqara apparaten dan kun je die gewoon blijven gebruiken met de nieuwe Aqara Hub M3, want deze ondersteunt tevens ZigBee. Voor WiFi en Ethernet apparaten is dat anders, die vereisen geen aparte hub.
Wat heb je nodig voor Matter
1. Matter Commissioner - Een Matter Commissioner wordt gebruikt om het Matter-apparaat te verbinden met een Matter Controller tijdens het koppelproces. Je mobiele apparaat met de fabrikant-app faciliteert de verbinding.
2. Matter Controller - De Matter-controller is de hub die verantwoordelijk is voor het besturen van het Matter-apparaat nadat het aan gekoppeld is. Om apparaten die op Thread zijn gebouwd aan te sluiten, heb je een Matter-controller nodig die een Thread Border Router bevat. Vergeet niet dat je met dit protocol meerdere controllers van verschillende merken in je systeem kunt hebben die allemaal kunnen samenwerken. Vaak kun je Thread-apparaten verbinden met behulp van een Thread Border-router van derden.
3. Matter Device - Dit is het smart home-apparaat dat je gaat bedienen. Zolang het apparaat de Matter-badge heeft, kun je het verbinden met elke ondersteunde Matter-controller via de app. De Matter-badge op de verpakking van het apparaat geeft aan of het apparaat een Matter-controller met een Thread border-router nodig heeft.
4. Aparte Thread Border Router - Indien je huidige Hub Matter ondersteunt, maar geen Thread Border Router is, en je slimme apparaat Thread vereist, heb je een aparte Thread Border Router nodig. Dat kunnen navolgende apparaten zijn;
Optie 1: 2-in-1 oplossing Matter & Thread Border Router zijn bijv.;
Apple |
Apple TV 4K 3rd gen, 128GB |
|
Apple TV 4K 2nd gen |
|
HomePod 2nd gen |
|
HomePod Mini |
|
Nest Hub 2nd gen |
|
Nest Hub Max |
|
Nest WiFi Pro |
Amazon |
Echo 4th generation |
Optie 2: gebruik een separate Matter Controller en een separate Thread Border Router
Sommige apparaten kunnen functioneren als Matter Controller, mogelijk ook jouw huidige hub of via een update, zonder dat deze beschikt over de Thread Border Router functie. Een voorbeeld is de Aqara M2, Aeotec SmartThings V3 (alleen WiFi, Ethernet apparaten) of Apple HomePod 1st generation. Door een Thread Border Router te gebruiken (bijvoorbeeld Apple Tv vanaf 2e generatie, of de Amazon Echo 4th generation) kan je eenvoudig via Thread gebruik maken van Matter op een extra platform, bijvoorbeeld Apple Home.
Moet ik nu overstappen op alleen Matter/Thread Apparaten?
In een ideale wereld zou je geen hub/gateway meer hoeven te kopen. “Matter wordt goedkoper voor fabrikanten. Het zal voor een verlichtingsbedrijf bijvoorbeeld goedkoper zijn om een op IP gebaseerde lamp te maken, dan door te gaan met het bouwen van hubs", zegt Chris LaPré, hoofd technologie van de CSA. "Op de lange termijn zal Matter het overnemen, en uiteindelijk zul je geen hubs meer nodig hebben."
Signify, eigenaar van Philips Hue, heeft echter gezegd dat het een bridge/hub zal blijven gebruiken met zijn op Zigbee gebaseerde verlichtingsproducten en heeft geen plannen om een van zijn andere producten direct Matter/Thread geschikt te maken. Ook CEO Dimitar Dimitrov van Shelly ziet naast voordelen ook wat nadelen in Matter. Zo is het kostprijsverhogend mede omdat elke update nieuwe Matter certificering vereist en kosten meebrengt. Waarschijnlijk zullen de Shelly Gen3 apparaten Matter gaan ondersteunen ca. Q3 2024.
Omdat de Matter-specificatie verschillende keren werd uitgesteld en pas eind 2022 werd afgerond, hebben verschillende fabrikanten - waaronder Nanoleaf, Belkin WeMo en Schlage - Thread-producten in de schappen liggen waarvan ze verwachtten dat ze zouden kunnen worden bijgewerkt met Matter-ondersteuning, maar ontdekten dat de hardware de softwarevereisten van de definitieve versie niet aan konden. In plaats daarvan hebben al die bedrijven plannen aangekondigd om in 2023 nieuwe Matter-compatibele producten te lanceren. Het is misschien wel een goed idee om in de toekomst nog even geen Matter/Thread-producten te kopen waarvan de fabrikant belooft dat deze via een update zullen volgen, maar pas tbv Matter aanschaffen totdat ze de definitieve Matter-ondersteuning hebben. Bij Home2Link testen we de producten ook daadwerkelijk op functionaliteit en vermelden als iets (nog) niet werkt.
De eerste Matter-specificatie, Matter 1.0, ondersteunt slechts enkele categorieën smarthome-apparaten en er zijn alleen basisfuncties beschikbaar, zoals aan/uit; afsluiten/openen; beweging/geen beweging; dimmen. Matter ondersteunt nog geen geavanceerde functies zoals dynamische lichteffecten, adaptieve verlichting, gedeelde toegangscodes voor deursloten en energiebeheer voor slimme stekkers. Maar die functies zijn mogelijk wel beschikbaar via het smart home-platform van je keuze, als ze worden ondersteund. Uiteraard zullen meer functionaliteiten volgen met Matter updates, maar dan ook weer afhankelijk van de implementatie door de fabrikanten van de verschillende platformen. Zie onderstaand de laatste Matter-Thread ondersteunde apparaat-type lijst en functionaliteit per platform;
DOWNLOADS
Matter-Thread Apparaat-type lijst (ENG) |
En wat is nu eigenlijk het voordeel op dit moment van Matter? Compatibiliteit en functionaliteit is dus nog niet zo evident. En vaak werkt je huidige Smart Home Systeem al met Siri, Alexa of Google, en is er al een betaalbare oplossing om bijv. je smart home systeem met Apple HomeKit te laten werken, zoals onze HomeBridge of Home Assistant. Ga je echter investeren in nieuwe producten dan ben je met Matter over Thread actoren en sensoren wel op de toekomst voorbereid.
Ons advies, koop alleen Matter en Thread apparaten die al compatibel zijn en waarvan de functionaliteit is getest, en niet afhankelijk is van een eventuele toekomstige update.
Twijfel je of heb je vragen, neem dan contact met ons op.