FIBARO Motionsensor VS. AEOTEC Multisensor 6

FIBARO Motionsensor VS. AEOTEC Multisensor 6

Tegenwoordig zijn er vele verschillende Z-wave multi- en bewegingssensors. Ik heb 2 interessante voor je uitgekozen en tegenover elkaar gezet om je te helpen bij het maken van een keuze.

FIBARO Motion Sensor VS. AEOTEC Multisensor 6

Tegenwoordig heb je behoorlijk wat keus als het gaat over draadloze Z-wave multi- en bewegingssensoren. Vandaag de dag zit er namelijk niet alleen een sensor in het apparaat die beweging detecteert, maar de Z-wave sensoren bevatten vaak ook nog licht-, UV-, temperatuur-, vochtigheidssensoren, etc. Om je keuze wat makkelijker te maken heb ik in dit Blog 2 interessante bewegingssensoren uitgekozen en tegenover elkaar gezet. Ik bespreek de eigenschappen, voor- en nadelen, en met aan het eind een overzichtstabel en eindconclusie! De keuze om juist deze 2 sensoren tegenover elkaar te zetten is omdat ze nek aan nek gaan als je kijkt naar hun voor en nadelen.

 

FIBARO Motion Sensor

De FIBARO Motion Sensor is ontworpen door FIBARO, een pools bedrijf die bekend staan om hun strakke, mooie en kleine design, en al jaren marktleider in Europa op het gebied van Z-wave Smart Home Systemen en modules! De bewegingssensor is ontworpen als een kattenoog, en als de LED indicatie aan gaat lijkt het net op het oog van "Sauron"(Lord of the Rings). De bewegingssensor communiceert via Z-wave Plus en werkt vrijwel met elk Z-wave basisstation. De sensor is geheel draadloos, wordt gevoed door een 3V CR123A batterij, en kan tot wel 2 jaar mee gaan zonder deze te hoeven vervangen! Het nadeel van de sensor is wel, dat je hem niet op een vaste voeding of USB kunt aansluiten, of opladen.

De Fibaro Motionsensor

Fibaro noemt in de naam eigenlijk alleen de bewegingssensor, maar het apparaat bevat er nog 4! Het zijn eigenlijk 5 sensoren in 1 namelijk; een bewegingssensor, een lichtsensor, temperatuursensor, acceleratiesensor en een schoksensor(meet trillingen). Het mooie van de Fibaro sensor is dat je elke sensor uitgebreid kunt 'finetunen' via de verschillende parameters!

 

KENMERKEN

Werkt met elke Z-wave controller,
en met elke Z-wave plus vanaf firmware 3.2
Beveiligd met AES-128 encryptie
Compleet draadloos via Z-wave Plus
Beweging sensor via passieve IR sensor
Temperatuursensor
Lichtsensor
Seismograaf (trillingsensor)
Ingebouwde accelerator meter
Detectie signaal via LED diode (uit te schakelen)
Eenvoudig en overal te installeren
Sabotage beveiliging via trillingsensor
Beschikbare inbouwbeugel (los te bestellen)
Batterij gevoed
Alleen voor binnen gebruik
Passief component, geen signaal routing (mesh-network)
Geen USB aansluiting

 

Impressie video van de FIBARO Motion Sensor;

 

 

AEOTEC Multisensor 6

Dé grote concurrent van de FIBARO Bewegingssensor, is de AEOTEC Multisensor 6. De AEOTEC sensor heeft een aantal voordelen en nadelen die de Fibaro sensor niet heeft.... Om te beginnen heeft de AEOTEC Multisensor, 6 verschillende sensoren waarvan een vochtigheidssensor (FIBARO Sensor niet), lichtsensor, temperatuursensor, UV sensor (FIBARO Sensor niet), trillingssensor en natuurlijk de bewegingssensor. Ten opzichte van de Fibaro Motion Sensor mist de Aeotec dus de acceleratiesensor en is het design iets minder praktisch en naar mijn mening minder mooi. De Aeotec sensor werkt net als de Fibaro sensor ook met het Z-wave Plus protocol en is in reactiesnelheid net zo snel. Ook de Aeotec Multisensor kun je uitgebreid 'finetunen' via de verschillende parameters, zij het iets beperkter als de Fibaro Motion Sensor!

Aeotec Multisensor 6

Een ander voordeel van de Aeotec Multisensor is de USB aansluiting, waarmee je dan realtime gegevens van de temperatuur, vochtigheid en lichtsterkte kan laten doorgeven, wat bij de Fibaro Motion Sensor te snel de batterij leeg trekt. Overigens wordt er geen USB steker mee geleverd, enkel de USB kabel. Als je de USB niet wil gebruiken, dan zal de sensor altijd nog op één of twee CR123A batterijen werken.

 

KENMERKEN

Werkt met elke Z-wave (Plus) controller
Compleet draadloos via Z-wave Plus
Beveiligd met AES-128 encryptie
Bewegingssensor
Temperatuursensor
Lichtsensor
Vochtigheidssensor
Vibratiesensor (trillingsensor)
UV sensor
Detectie signaal via LED diode (uit te schakelen)
Eenvoudig en overal te installeren
Sabotage beveiliging via vibratiesensor
Batterij gevoed of USB
Realtime temp-, vocht- en lichtsensor op USB
Beschikbare inbouwbeugel (los te bestellen)
Alleen voor binnen gebruik
Passief component, geen signaal routing (mesh-network)
Werkt niet via USB met oplaadbare batterijen
Geen batterijen meegeleverd

 

Overzicht FIBARO Motion Sensor VS. AEOTEC Multisensor 6

 

  AEOTEC Multisensor 6 FIBARO Motion Sensor
     
2e Trigger wachttijd 10 sec 1 sec
Beweging gevoeligheid levels 5 247
Detectie hoek 120 Graden 110 Graden
Detectie bereik 4m

7m

Temperatuursensor  JA

 JA

Vochtigheidssensor  JA

 NEE

UV Sensor  JA

 NEE

Lichtsensor  JA

 JA

Sabotage alarm  JA
(trilling)

 JA
(trilling en x, y, z positie)

Binnen/buiten Binnen(IP20)

Binnen(IP20)

Batterij USB of CR123A

CR123A

Max. lichtsterkte 30.000 LUX

32.000 LUX

LED Indicatie Klein, multicolor

Groot, multicolor

Bedrijfstemperatuur  0-40°C

 0-40°C

Prijs € 64,95

€ 57,99

 

Conclusie

Met dit vergelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat beide apparaten een goede keuze zijn als je kijkt naar de mogelijkheden en prijs/kwaliteit verhouding.

Naast het fantastische design zie je in deze vergelijking dat de FIBARO Motion Sensor ook hoog scoort op het gebied van bereik en uitgebreide instellingen door middel van de parameters. Mocht je dus iets meer bereik en/of uitgebreide instellingen nodig hebben kies dan voor de FIBARO Motion Sensor, die tevens 10% goedkoper is!

De AEOTEC Multisensor scoort dan misschien iets minder op 'looks', bereik en uitgebreide instellingen, maar wat deze sensor wel heeft zijn de 2 extra sensoren, nl. een vochtigheidssensor en een UV sensor. Dit betekent dat je bijvoorbeeld in de badkamer maar 1 sensor hoeft op te hangen in plaats van 2 als je van plan was een vochtigheidssensor aan te sluiten om bijvoorbeeld je ventilator aan te sturen. En een UV sensor is gewoon super handig om te weten of je je in moet smeren of niet :) En wanneer je de multisensor op een USB aansluit heb je realtime gegevens, bijv. van de kamertemperatuur t.b.v. je zone verwarmingssysteem. Dus heb je deze extra sensoren nodig of de realtime informatie, kies dan de slechts iets duurdere AEOTEC Multisensor!

Ik ben benieuwd voor welke keuze jij gaat? Laat het hieronder weten, ook als er nog vragen of opmerkingen zijn!

Deel op Facebook

Reacties

  1. Patrick Lehman Patrick Lehman

    Ook achter glas kun je uv-schade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »